Manastirea Scarisoara Noua, inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, este o manastire infiintata in anul 1991, de comunitatea de moti stabiliti in satul Scarisoara Noua, in urma reformei agrare din anul 1924.

Manastirea Scarisoara Noua a luat fiinta prin grija Prea Sfintitului Iustinian Chira Episcopul Maramuresuluzi si Satmarului, este o manastire de calugari cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" si este considerata cel mai vestic asezamant monahal, situată într-un peisaj minunat.

La origine cladirea este un paraclis, ce a fost construit de satenii locali – moti colonizati in anul 1924, care in anul 1940, dupa Dictatul de la Viena (30 august 1940) au fost alungati, insa au revenit pe aceste meleaguri cu ajutorul satenilor din localitatile invecina

Acest asezamant monahal inchinat Sfantului Ioan Botezatorul se afla intr-un punct deosebit al Romaniei, pe granita de vest. Pozitia lui aici este una care se datoreaza credinciosilor din localitatea Scarisoara noua care sunt moti colonizati in aceasta parte de tara si care si-au dorit o manastire in vatra satului lor.

Actualmente manastirea din Scarisoara Noua cuprinde biserica in stil bizantin, chilii, anexe gospodaresti, turnul-clopotnita si chilii pentru pelerini.

 

 

Biserica - cetate a ortodoxiei

Biserica a fost construita intre anii 1991-2000 si sfiintita pe 24 iunie 2000, cu ocazia sarbatorii hramului, de catre Preasfintitul Iustinian al Maramuresului si Satmarului, Preasfintitul Sofronie, episcop roman ortodox din Ungaria si Preasfintitul Iustin, episcop vicar al Maramuresului si Satmarului.

Pictura este realizata de pictorul Ioan Botis intre anii 2007-2009. Aceasta este realista, in stil bizantin. Predomina culoarea rosu si albastru ce da locasului o profunda ambianta de liniste, seninatate si un adanc duh de rugaciune, indeamnand toti credinciosii la liniste, pace launtrica si inaltare duhovniceasca.

In Biserica se afla spre inchinare patru icoane, si anume:

 

Altarul de vara

A fost construit intre anii 2008 - 2010, in stil maramuresan din lemn de stejar, acoperit cu dranita, de mesteri din judetul Maramures, comuna Iout, fiind considerat o adevarata bijuterie arhitecturala. Altarul de vara se afla in spatele biserici in padurea de salcami. In interior se gaseste o cruce si icoane. In altar de vara se oficiaza slujbele sarbatorilor in perioada verii.

Slujba de binecuvantare a fost savarsita in anul 2010 la 24 iunie de catre un sobor impreuna cu Preasfintitul Iustin, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, cu ocazia hramului manastirii, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul – Sanzienele.

In anul 2010 s-au construit si aleile pietonale din piatra de munte, care fac legatura intre biserica si altarul de vara si celelalte anexe ale manastirii. Altarul de vara este construit in padurea de salcami, care imprejmuieste manastirea formand un brau in jurul altarului de vara. Astfel au fost concepute si aleile cu bancute, unele dintre ele fiind amplasate pe diferite trasee din padure, ceea ce te duce cu gandul la vremurile de odinioara, formand un parc pentru liniste si meditatie.

 

 

Turnul – clopotnita

A fost construit in peritada 2001-2010, cu doua etaje si mansarda (S+P+2+M), prezinta elemente arhitectonice, urmand sa fie pictata. Turnul are la baza o bolta cilindrica, construita in tehnica bizantina, dublata de arcuri frante.

In turn exista posibilitatea de cazare a 25 de persoane. La primele doua etaje si la mansarda se afla cate doua camere pentru doua persoane, cu baie proprie, iar la mansarda se afla si doua camere a cate 6, respectiv 7 paturi.

In turn se afla se afla clopotnita, in care sunt asezate trei clopote, cantarind 900kg, 600kg si respectiv 300kg.

Manastirea numara in prezent sapte vietuitori care prin munca si rugaciune sunt un motiv de inaltare a vietii locuitorilor de pe granita de nord-vest a Romaniei. Pe plan duhovnicesc Manastirea Scarisoara Noua a progresat deosebit fiind foarte frecvent cercetata de credinciosii din zona si chiar din intreg judetul Satu Mare si din judetelele invecinate.

Va asteptam cu drag sa cercetati Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Scarisoara Noua pentru a ne ruga impreuna!